Welke hypotheek past bij jou?

Bepaal in een aantal stappen welke hypotheek bij jou past

Je hebt een woning op het oog. Nu de financiering nog. Hoe kies je de juiste hypotheek? En welke hypotheekvorm(en) past bij jouw persoonlijke en financiƫle situatie? Onderstaande checklist kan je helpen bij het maken van je keuze.

Breng je financiële en persoonlijke situatie in kaart

Bedenk hoeveel je nu en in de toekomst kwijt kunt en wil zijn aan hypotheeklasten. Houd daarbij rekening met de situaties in de toekomst die invloed kunnen hebben op je inkomsten en uitgaven. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Stijgt of daalt je inkomen later?
  • Verwacht je gezinsuitbreiding?
  • Komen er grote uitgaven aan of verwacht je juist grote inkomsten?
  • Moet en wil ik mijn spaargeld gebruiken voor de aankoop van je woning?
  • Hoe kan je risico's als overlijden of werkloosheid opvangen?
Bepaal hoeveel je wil lenen

Om een indicatie te krijgen van wat je kunt lenen en welke maandlasten daarbij horen, kun je je maximale hypotheek berekenen. Wees je ervan bewust dat het soms verstandig is minder te lenen dan je maximaal kunt lenen.
Is jouw uitgavepatroon hoger dan gemiddeld, bijvoorbeeld omdat je veel reist? Bedenk dan goed of je bereid bent hierin een stap terug te doen als dat nodig is.

Bereken je maximale hypotheek

Bepaal op welke manier je wil aflossen

Bij Moneyou kun je kiezen uit 2 hypotheekvormen: een annuïteiten hypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Deze vormen kun je ook combineren. Wat is het verschil tussen de hypotheekvormen? In het kort:

  • Annuïteiten hypotheek: je lost je hypotheek tijdens de looptijd af en kunt in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek.
  • Aflossingsvrije hypotheek: je betaalt je hypotheek aan het einde van de looptijd terug met eigen geld of de verkoopopbrengst van je eigen woning. Je hebt alleen onder voorwaarden recht op hypotheekrenteaftrek als je al een hypotheek hebt afgesloten voor 1 januari 2013.

Meer over hypotheekvormen

Kies een rentevastperiode

Over je hypotheek betaal je maandelijks rente. Je kunt kiezen uit een variabele of vaste rente. Ga je voor een vaste rente, dan beslis je ook hoe lang je de rente vastzet. Dit noemen we de rentevastperiode. Bij een variabele rente kan de rente elke maand veranderen. Dat betekent dat je maandlast ook elke maand kan stijgen of dalen.

Vaste of variabele rente

Rentetarieven

Kies je looptijd

De looptijd geeft aan hoe lang je hypotheek loopt. Aan het eind van de looptijd moet je de hypotheek helemaal hebben terugbetaald. Meestal kies je een looptijd van 30 jaar. Maar het kan interessant zijn om een kortere looptijd te kiezen. Bijvoorbeeld als je:

  • al eerder een hypotheek hebt gehad en niet de volledige 30 jaar meer gebruik kunt maken van hypotheekrenteaftrek
  • verwacht dat je lasten flink zullen stijgen of je inkomen sterk zal dalen na een bepaalde tijd. Denk aan een pensioen dat eraan zit te komen.

Het is ook mogelijk om je hypotheek samen te stellen uit verschillende leningdelen met een andere looptijd.

Vraag je hypotheek aan

Als je voor ogen hebt welke hypotheek bij je past, kun je je hypotheek gaan aanvragen en afsluiten. Hoe je dat doet, lees je in het stappenplan 'Je hypotheek aanvragen en afsluiten'. Of vraag direct vrijblijvend je hypotheek aan.

Stappenplan: hypotheek aanvragen en afsluiten

Vrijblijvend je hypotheek aanvragen