Wat is rente afkoop?

Bij rente afkoop kies je een nieuwe rentevastperiode met een nieuw rentepercentage. Met rente afkoop kun je profiteren van de huidige lage hypotheekrente. Het is dus een manier om lagere maandlasten te krijgen. Wel betaal je hiervoor een vergoeding. Deze vergoeding betaal je in 1 keer. De vergoeding is de compensatie voor de door de bank misgelopen rente van je oude rentevastperiode.

Waarom een vergoeding?

Bij het afsluiten van je hypotheek heb je een rentepercentage voor een bepaalde tijd afgesproken. Moneyou is op basis hiervan op de financiële markten ook voor een bepaalde tijd en rente financiële verplichtingen aangegaan. Als je nu kiest voor een lagere rente voor de resterende rentevastperiode, dan lopen wij rente mis. Dat is namelijk het verschil tussen de eerder afgesproken rente en je nieuwe, lagere rente. Deze vergoeding is voor de gemiste rente-inkomsten. In je voorwaarden lees je hoe dit voor jou geregeld is.

 

Voordelen van tussentijds wijzigen van de rentevastperiode

  • Je profiteert direct van een lager rentepercentage.
  • Je betaalt daardoor in de meeste gevallen een lager maandbedrag.
  • Je hebt voor een nieuwe periode zekerheid van het nieuwe rentepercentage.
  • De vergoeding die je betaalt, is meestal aftrekbaar van je inkomstenbelasting.


Goed om te weten

  • Je betaalt vaak een vergoeding voor het aanpassen van de rentevastperiode.
  • De rente kan nog verder dalen of gelijk blijven. Soms is het dus voordeliger om te wachten tot je kunt kiezen voor een nieuwe rente (renteherziening). Je kunt dan kiezen voor een nieuwe rente zonder dat je een vergoeding moet betalen.*


* Het is niet te voorspellen hoe de rente zich in de toekomst ontwikkelt. Je maakt zelf de keuze of en wanneer rente afkoop interessant voor je is. In sommige gevallen is het dan ook voordeliger om de huidige rentevaste periode door te laten lopen. Je keuze is afhankelijk van je persoonlijke wensen en situatie.

Gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek

Omdat je een lagere rente betaalt, heeft het tussentijds wijzigen van je rentevastperiode ook gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek. Wil je weten wat de gevolgen zijn voor je specifieke situatie? Dan kun je contact opnemen met een belastingadviseur.

 

Tussentijds wijzigen van je rentevastperiode

In je persoonlijke hypotheekomgeving kun je tussentijds eenvoudig je rentevastperiode en rente wijzigen. Je ziet dan direct je nieuwe maandbedrag en hoe de vergoeding bij renteafkoop of rentemiddeling wordt opgebouwd. Je kunt dan direct je nieuwe rentevastperiode met je nieuwe rente aanvragen. Ook kun je een hypotheekadviseur raadplegen. De hypotheekadviseur kan voor dit advies kosten in rekening brengen.