Hypotheek aanvragen zonder taxatierapport

Als je een hypotheek aanvraagt bij Moneyou heb je in sommige gevallen geen taxatierapport nodig. De waarde van je huis kan namelijk automatisch worden bepaald door Calcasa. Dat scheelt je tijd, moeite en geld.

Zo werkt het

In principe hoef je er zelf niets extra’s voor te doen. Als je hypotheekaanvraag aan de volgende voorwaarden voldoet, wordt er automatisch een waardebepaling aangevraagd bij Calcasa:

  • Je vraagt een hypotheek aan voor minder dan 90% van de waarde van de woning
  • zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG)
  • de marktwaarde is lager dan €750.000
  • je vraagt een hypotheek aan zonder bouwdepot

Als een Calcasa waardebepaling mogelijk is voor je hypotheekaanvraag, dan staat de automatische waardebepaling in het renteaanbod dat je van ons krijgt. Je hoeft dan geen taxatierapport aan te leveren.

Goed om te weten

Valt de Calcasa waardebepaling voor de woning lager uit dan de waarde die je hebt aangegeven in je aanvraag? Of blijkt er geen Calcasa waardebepaling mogelijk te zijn? Dan hebben we alsnog een taxatierapport van je nodig. Voor verhogingen en omzettingen van bestaande hypotheken maken we nog geen gebruik van een Calcasa waardebepaling.

Meer weten?

Wat is Calcasa?

Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf dat is gespecialiseerd in het automatisch waarderen en statistisch analyseren van onroerend goed. Calcasa bepaalt automatisch de waarde van bijvoorbeeld een huis, door te kijken naar de waarde van vergelijkbare woningen in de omgeving en op basis van kenmerken van de woning zelf. Calcasa gebruikt daarvoor de gegevens van 8 miljoen woningen en andere onroerend goed-objecten. Door de modelmatige waardebepaling houdt Calcasa geen rekening met speciale kenmerken van het huis. Calcasa geeft bijvoorbeeld geen informatie over het al dan niet actief zijn van een VVE bij een appartement.

Wat als mijn aanvraag wijzigt?
Als je tijdens je hypotheekaanvraag het leenbedrag bijstelt en het komt boven de 90% van de marktwaarde uit, dan moet je alsnog zelf een taxatierapport aanleveren. Komt het bedrag juist onder de 90% uit terwijl het eerst hoger was, dan kun je dat telefonisch of per mail doorgeven aan je hypotheekcoach.
Wat als ik het niet eens ben met de Calcasa waarde?
Als je het niet eens bent met de waardebepaling door Calcasa, kun je altijd zelf een gevalideerd taxatierapport aanleveren. Heb je hulp nodig met het aanvragen van een taxatierapport? Maak dan gebruik van onze taxatieservice.
Wat als ik al een taxatierapport heb?
Als je al een taxatierapport hebt, kun je deze gewoon bij ons aanleveren.
Heb je vragen over Calcasa? Neem dan contact op met een van onze hypotheekcoaches.