Reviews

Meer over hypotheken

Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke beslissing. Je gaat immers voor lange tijd een financiële verplichting aan. We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt. Daarom hebben we belangrijke aanvullende informatie over hypotheken voor je op een rij gezet.

Aanvullende informatie op een rijtje

Hypotheek beheren

Heb je een hypotheek bij Moneyou en wil je iets wijzigen? Of heb je een vraag over (het aflossen van) je hypotheek? We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rijtje.

Dienstverleningsdocument

In het dienstverleningsdocument van Moneyou kan je lezen:

  • wat je van ons kan verwachten
  • wat wij van jou verwachten
  • hoe wij voor onze diensten worden beloond

Voorwaarden en formulieren

Ben je op zoek naar de voorwaarden van de Moneyou Hypotheek? Of wil je formulieren downloaden die je nodig hebt bij je hypotheekaanvraag of het wijzigen daarvan? Je vindt ze allemaal bij elkaar.

Meer informatie

Taxatieservice

Bij de aankoop van je huis moet je op zoek naar een notaris en taxateur. Gebruik bijvoorbeeld onze handige taxatieservice

Kenmerken van de Moneyou hypotheek

Hier vind je alle kenmerken van de Moneyou hypotheek op een rij.

Criteria hypotheekdocumenten

Als je een hypotheek aanvraagt bij Moneyou, ontvang je van ons een renteaanbod. Als je daarmee akkoord gaat onderteken je het renteaanbod en upload je deze in je persoonlijke hypotheekomgeving op Mijn Hypotheek. Daarbij moet je een aantal documenten aanleveren. Aan de hand daarvan beoordelen we of we je de hypotheek kunnen verstrekken. De documenten die we nodig hebben, staan vermeld in het renteaanbod. Ze moeten voldoen aan een aantal eisen.

Meer over de documenten

ZZP

Ben je drie jaar of langer zzp'er? Dan weet je hoe het is om je eigen zaken te regelen. Als je voldoende kennis hebt van hypotheken en je financiële situatie en je slaagt voor onze kennis- en ervaringstoets, kan je je hypotheek bij ons zelf afsluiten. Zo bespaar je kosten en regel je alles zelf. 

Lees meer over de ZZP hypotheek

Overbruggingslening

Heb je een nieuwe woning gekocht, maar je oude huis nog niet verkocht? Met een Moneyou overbruggingslening kan je een (deel van) de overwaarde van je oude huis alvast lenen voor je nieuwe hypotheek.

Lees meer over een overbruggingslening

Desktop Taxatie

Als je een hypotheek aanvraagt bij Moneyou heb je een taxatierapport nodig. Heb je al een hypotheek, en wil je die aanpassen? Dan kan je soms gebruikmaken van een Desktop Taxatie of hoef je zelfs alleen een recente WOZ-verklaring mee te sturen (alleen bij risicoklasse aanpassen). Dat scheelt je tijd, moeite en geld. Lees meer over de Desktop Taxatie

Notaris kiezen
Bij het afsluiten van een hypotheek moet je ook een notaris kiezen. Alleen een notaris kan de ‘hypotheek passeren’ en ervoor zorgen dat jij de nieuwe eigenaar van het huis wordt. Een notaris is bevoegd om vast te leggen wie de eigenaar van een woning is. 

Wat kost een notaris?

Iedere notaris kan zelf bepalen hoeveel er in rekening wordt gebracht. Volgens de wet is er namelijk geen minimum of maximum. Let daarom goed op! In de praktijk liggen de kosten meestal tussen € 700 en € 2000.

Tip:

Vergelijk notariskosten online met bijvoorbeeld:

Bouwdepot

Als je wil verbouwen, kan je het bedrag dat je hiervoor nodig hebt soms meenemen in je hypotheek. Dit bedrag stort Moneyou op een speciale rekening: het bouwdepot.

Lees meer over een bouwdepot

Afsluitkosten

Als je voldoende verstand hebt van hypotheken kan je bij Moneyou zelf je hypotheek afsluiten, zonder tussenkomst van een hypotheekadviseur. ‘Execution Only’ noemen we dat. Bij Moneyou betaal je € 325 aan afsluitkosten.

Lees meer over afsluitkosten.

Nationale Hypotheek Garantie

Sluit je een hypotheek af voor een woning die maximaal € 325.000 kost? Dan is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een veilige manier om je hypotheek te financieren.

Lees meer over NHG

Ockto

Als je een hypotheek bij Moneyou aanvraagt kan je gebruik maken van Ockto. Met Ockto verzamel je online je gegevens bij verschillende overheidssites.

Lees meer over Ockto

Hypotheekofferte verlengen

Loopt je hypotheekofferte af maar heb je meer tijd nodig voordat je naar de notaris kan? En wil je langer gebruik maken van de rente en voorwaarden die in je offerte staan? Dan wordt je de hypotheekofferte 1 keer met maximaal 3 maanden kosteloos verlengd.

Meer over verlengen hypotheekofferte

Stappenplannen

Het kopen van een woning is een grote stap. Bekijk daarom onze stappenplannen. Deze helpen jou bij je zoektocht naar een nieuw huis en het rond krijgen van de financiering.

Checklist zelf je hypotheek afsluiten

Welke beslissingen neem je zelf bij het afsluiten van een doe-het-zelf-hypotheek? Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en biedt een vangnet voor het geval je de hypotheeklasten niet meer kan betalen. NHG geeft dus extra zekerheid voor jou en voor de hypotheekverstrekker. Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

Lees meer over NHG

Welke hypotheekvorm kies je?

Er zijn tegenwoordig 3 verschillende hypotheekvormen: lineair, annuïtair en aflossingsvrij. Het verschil tussen deze 3 is de wijze waarop je de hypotheek terugbetaalt. De hypotheekvorm bepaalt voor een deel de hoogte van je maandlast en of je met een restschuld kan blijven zitten. Bij Moneyou kan je kiezen uit annuïtair en aflossingsvrij.

Lees meer over hypotheekvormen

Hoe lang zet je de rente vast?

Wanneer je kiest voor een vaste rente zet je de rente voor een bepaalde tijd vast, bijvoorbeeld voor 5 of 10 jaar. Deze periode wordt de rentevastperiode genoemd. Een vaste rente geeft veel zekerheid want je rentepercentage blijft gedurende deze periode hetzelfde. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Een nadeel is dat je, in ruil voor deze zekerheid, vaak een hogere rente betaalt.

Welke looptijd kies je?

Je bepaalt zelf hoe lang de hypotheek loopt, bijvoorbeeld 20 of 30 jaar. Bij een annuïtaire hypotheek heeft de looptijd invloed op de maandlasten. Kies je een kortere looptijd dan moet de hypotheek eerder worden afgelost en betaal je meer per maand.

Wil je een verbouwing meefinancieren?

Soms heb je een verbouwing nodig om je nieuwe woning naar jouw wensen te maken. Als je de verbouwing niet met eigen geld kan betalen, is het meestal mogelijk dit bedrag mee te financieren via een bouwdepot.

Lees meer over een bouwdepot bij Moneyou

Heb ik een overbrugginslening nodig?

Je wil een nieuw huis kopen en hiervoor heb je de overwaarde uit de verkoop van je huidige woning nodig, maar deze heb je nog niet verkocht. Je kan het bedrag aan overwaarde dan tijdelijk lenen van de bank zodat je alvast het nieuwe huis kan kopen. Dit noem je een overbruggingslening. Om een overbruggingslening te krijgen, moet je vooraf kunnen bewijzen welke overwaarde je verwacht.   

Welke aanvullende verzekeringen heb ik nodig?

Niemand wil erover nadenken maar als jij of je partner overlijdt, arbeidsongeschikt of werkloos raakt, kan dat gevolgen hebben voor het betalen van de hypotheek. Om je in te dekken tegen de risico’s kan je verschillende verzekeringen afsluiten. Ga na of dit voor jou belangrijk is en welke risico's je kan en wil nemen of afdekken.